Je wilt niet zomaar mondkapjes kopen, je wilt de beste mondkapjes kopen. In dat geval is het lastig om uit het enorme assortiment mondkapjes dat momenteel aangeboden wordt te bepalen welke het beste zijn. Mondkapjes zijn er in allerlei soorten en maten, met- en zonder filters, met 2 lagen en met 3 lagen, met een opdruk of een print, in alle kleuren van de regenboog en ook de kosten lopen erg uiteen. Daarnaast is het beste mondkapje voor de één niet altijd het beste mondkapje voor de ander. Met de onderstaande 5 tips helpen we je de beste mondkapjes te kopen voor jouw situatie.

1.      De beste mondkapjes kopen op soort

Een goede manier om een selectie te maken uit het grote assortiment dat tot je beschikking staat is door van tevoren te bepalen welke soort mondkapjes je wilt kopen. De beste mondkapjes kopen begint bij het filteren van het aanbod. Er wordt dan onderscheid gemaakt tussen wegwerp mondkapjes en stoffen mondkapjes.

  • Wegwerp mondkapjes: je koopt wegwerp mondkapjes als je niet regelmatig met het openbaar vervoer reist. Na elke reis gooi je je kapje namelijk weg. Koop geen medische mondkapjes, zodat de voorraad voor het medische personeel op orde blijft.
  • Stoffen mondkapjes: stoffen mondkapjes kun je wassen en opnieuw gebruiken. Dat scheelt afval en geld. Stoffen mondkapjes zijn om die redenen vaak de beste mondkapjes om te kopen.

2.      Wat moet je mondkapje doen?

De niet-medische mondkapjes die in het openbaar vervoer zijn toegestaan, houden het virus niet tegen. Ze zorgen ervoor dat iemand die het virus draagt, dit niet kan verspreiden. Vraag jezelf af of dat voor jou voldoende is (alleen als iedereen een mondkapje draagt ontstaat er een veilige situatie), of dat je wat meer bescherming wilt. Je kunt dan denken aan een 3-laags mondkapje of een kapje met een filter.

3.      Controleer de kwaliteit

Een groot probleem met de niet-medische mondkapjes is de kwaliteit. Deze varieert sterk en het is lastig om dit te testen. Vooral als je online mondkapjes zoekt, is kwaliteit niet altijd gegarandeerd. Om de beste mondkapjes te kopen, doe je dus een beetje onderzoek naar de verkoper. Lees recensies door en bekijk beoordelingen. In de productspecificaties leer je over het materiaal waarvan de mondkapjes gemaakt zijn en de afmetingen.

4.      Heb je een speciale wens?

Het is ook mogelijk om de beste mondkapjes te kopen en deze te laten bedrukken. Heb je een speciale wens met betrekking tot de kleur van het mondkapje of de afbeelding, dan stel je op die manier dus gewoon je eigen mondkapje samen.

5.      Maak je mondkapje zelf

Waarom zou je de beste mondkapjes kopen als je deze ook zelf kunt maken? De Rijksoverheid heeft daar duidelijke instructies over bekend gemaakt. Binnen 5 minuten flans je dan een niet-medisch mondkapje in elkaar van een oud T-shirt of een zakdoek. Deze is ook in het openbaar vervoer gewoon toegestaan. Zelfgemaakte mondkapjes kunnen ook opnieuw gebruikt worden als je ze wast.