Hoe komt de voorspelling tot stand?

Een correcte voorspelling is echt van vitaal belang voor een correcte weersvoorspelling, want alleen daarmee kun je inzicht krijgen van de toestanden van een bepaalde locatie. Weersvoorspellingen worden gemaakt door kwantitatieve gegevens over de toestand van de atmosfeer op één plaats te verzamelen en wetenschappelijke concepten met betrekking tot atmosferische processen toe te passen om te voorspellen hoe de atmosfeer op die plaats zal evolueren.

De evolutie van weersvoorspelling

Mensen voorspellen het weer al sinds het stenen tijdperk. Vroeger vertrouwden mensen op de beweging en het gedrag van vogels en dieren om het weer te voorspellen en nu gebruiken we complexe systemen om het weer te analyseren en te voorspellen. Online weerswaarschuwingen zijn belangrijke voorspellingen, omdat ze zowel levens als eigendommen helpen beschermen. Als we bijvoorbeeld van tevoren wisten dat er kans is op onweer in de regio, zullen we ons best doen om binnen te blijven. Op deze manier kunnen we onszelf beschermen. Als je weet dat het gaat regenen, dan ben je voorbereid met de juiste kleding. Weerswaarschuwingen helpen burgers van een land ook om evenementen voor een dag of zelfs weken te plannen. In elk land zijn agentschappen opgericht om weersomstandigheden te voorspellen.

Gegevens verzamelen

Het weerbericht wordt in vier stappen uitgevoerd. De eerste stap is observatie. Hier worden standaard weerinstrumenten zoals windvaan, thermometer, barometer, regenmeter en windmeter voor gebruikt om atmosferische druk, wind, temperatuur en vochtigheid te observeren. Daarnaast observeren weerstations en weerschepen de hoogte en periode van golven. Weerradars worden ook gebruikt om bewolking te observeren. Afgezien van deze hulpmiddelen, zijn meteorologische agentschappen in de wereld afhankelijk van meteorologische satellieten voor foto’s van de aardwolkformaties en grote vliegtuigen en luchtballonnen.

Analyses

De gegevens die door deze tools worden verzameld, worden vervolgens ingevoerd in een computer, die ze analyseert en een tijdintegratie van fysieke vergelijkingen uitvoert die bekend staat als numerieke weersvoorspelling. Vervolgens gebruiken ze numerieke weersvoorspelling op weerkaarten. Waarnemingen op het land en op zee worden uitgezet op de oppervlakte- en zeespiegelkaarten en deze kaarten worden vier keer per dag opgesteld in voorspellingen. Vervolgens worden weerkaarten en satelliet- en radarbeelden diepgaand geanalyseerd. De gegevens op de weerkaarten worden isometrisch geanalyseerd.

Gegevens verzamelen

Door deze analyse kunnen hoge- en lagedrukgebieden, cyclonen en intertropische convergentiezones worden afgebakend. Ook worden regenval- en drukveranderingsgrafieken geanalyseerd om de beweging van wind, distributie en intensiteit van regenval en het gedrag van atmosferische druk te bepalen, gevolgd door prognoses. Zodra de huidige gegevens zijn geanalyseerd, kunnen voorspellingen en extrapolaties worden gemaakt. Deze voorspellingen, ook wel verwachtingen genoemd, worden vervolgens in kranten gepubliceerd en op de televisie uitgezonden. Dergelijke weersvoorspellingen helpen boeren, piloten, zeilers en zelfs degenen wier levensonderhoud niet rechtstreeks afhankelijk is van de weersomstandigheden.